Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Wilgenwende: 20,6 hectare bouw- en woonrijp maken

project
13-okt.-2020

Na een korte voorbereidingstijd was het in januari 2020 zover: We mochten los met het bouwrijp maken van de (voor ons) 1e fase van Wilgenwende, een kindvriendelijke wijk met circa 600 woningen waar auto's te gast zijn en met een brede ecologische zone van meerdere parken! Nu, zo'n 9 maanden verder, werd het tijd voor update.

BAS9831

"Als mensen doen waar ze van houden, dan verbetert dat ook de kwaliteit van het werk!"

Binnen dit grote raambestek van 4 jaar (november 2019 tot en met december 2023) valt het bouwrijp en woonrijp maken van 3 fases, maar ook verschillende werkzaamheden in de al ontwikkelde wijkdelen, zoals het aanbrengen van bestrating en beplanting. In samenwerking met opdrachtgever Wilgenwende CV, een combinatie van AM en Amvest, hebben we Fase 1 (zo'n 3,2 hectare) inmiddels bouwrijp gemaakt. Slokker Bouw is al druk aan de gang voor de bouw van de woningen. Naar verwachting gaan we hier in april 2021 verder met het woonrijp maken van de percelen. Op dit moment zijn we bezig in Fase 2 (3,7 hectare): de bodem is voldoende gedaald en as we speak wordt de voorbelasting verwijderd, zodat we verder kunnen met het ontgraven van cunetten en rioolsleuven. Het doel is om ruimte te creëren voor de 75 woningen die hier komen. Na Fase 2 volgt nog, heel verrassend, Fase 3, ook wel 'Louisa's Weelde' genoemd. Zo'n 13,7 hectare voor luxe, vrijstaande woningen, gelegen aan de Louisapolder. In aanvulling op het bouwrijp en woonrijp maken voert Van Wijk Groen nog de aanleg van beplanting en bomen uit, gedeeltelijk in de al opgeleverde wijken.

Een bijzondere ontwikkeling

Wij hebben het dan wel over Fases 1, 2 en 3, maar over het hele project bezien zijn het eigenlijk Fases 5, 6 en 7. Wilgenwende heeft namelijk een bijzondere ontwikkeling gehad. Hoewel wij eind 2019 een raamovereenkomst van 4 jaar zijn aangegaan, loopt het project eigenlijk al jaren, zo vertelt Alex Hak (HGCA B.V.), projectleider voor Wilgenwende CV: "Het project Wilgenwende is zo'n 10 jaar terug gestart, met de ambitie om het in een jaar of 4 af te ronden. Door de crisis liep dit wat anders, maar gelukkig konden er wel steeds kleine stukjes achter elkaar worden ontwikkeld. Hoewel het fijn is dat de ontwikkeling hierdoor niet stilstond, zorgde het er ook voor het ontstaan van verschillende losse bestekken. Om meer snelheid in het werk te creëren, is er gekozen om de resterende werkzaamheden in een Overeenkomst Met Open Posten (OMOP) op basis van een RAW-bestek aan te besteden en dat werkt heel fijn met Van Wijk Nieuwegein! Op basis van de tekeningen worden eenheidsprijzen afgesproken en we hoeven niet telkens terug de markt op, waardoor de versnelling in het proces goed te merken is. Natuurlijk is het daarbij ook fijn dat woningmarkt meewerkt, ook nu nog, en de verkoop goed loopt."

Ook onze projectleider John Nuis is tevreden over het werk en de samenwerking: "Het is een prachtig werk om te maken, echt een waar we mooi meters kunnen maken. Daarbij voelt de samenwerking eigenlijk meer als een Bouwteam dan als een RAW-bestek. Alles gebeurt in goed overleg met de opdrachtgever, waardoor er aan beide kanten zekerheid is. Je verstaat elkaar, dat zorgt voor een prettige samenwerking."


Met zichtbare trots

Op deze regenachtige woensdag geeft uitvoerder Piet Snijders mij een rondleiding door het werkgebied en hij vertelt, met zichtbare trots, over het werk en de inzet van zijn collega's: "Zo'n 1,5 jaar geleden ben ik begonnen bij Van Wijk en ik ben vanaf dag 1 betrokken geweest bij Wilgenwende. Daardoor weet je veel over het werk, dat scheelt. En als ik dit zo zie, wat een werk hier al verricht is, dan ben ik toch wel een beetje trots", aldus Snijders. "Fase 1 zijn we nu even weg, daar gaan we april volgend jaar weer verder, maar in Fase 2 zijn we vol aan de gang met het ontgraven van de voorbelasting."

Maar ook rondom de al ontwikkelde delen van de wijk is er genoeg te doen. Zo voeren collega's André Kortlever, Henk Tongerloo en Bertian Hassan (Loon- en Verhuurbedrijf Frank van Rooijen) deze week rioolherstelwerkzaamheden uit (welke overigens door een collega-aannemer is aangelegd) en zijn ze hard aan de slag om de vuilwaterafvoer te verhogen. "Zo zijn er wel meer werkzaamheden die gelijktijdig plaatsvinden met het bouwrijp maken van Fase 2. Dit jaar hebben we nog een sloot ontgraven langs de woningen, met daarlangs een asfaltvoetpad, aangelegd door zusterbedrijf De Rooij Wegenbouw. Dezelfde watergang is recent bewerkt en ingezaaid door Van Wijk Groen. En Bronbemaling Schijf voert tijdens de uitvoering op verschillende locaties de bemaling uit. Mooi om zo binnen één gebied met elkaar samen te werken!"

Als uitvoerder is Piet verantwoordelijk voor de inzet van medewerkers binnen dit grote gebied, waar vaak veel tegelijk gebeurt. Waar het kan stemt hij de werkzaamheden af op ieders kwaliteiten: "Elke ochtend houden we een startwerkbespreking om prioriteit te bepalen en taken te verdelen. Als het kan probeer ik dan altijd te benutten waar mensen goed in zijn. Zo is de ene machinist meer van het grove werk en de ander werkt graag erg precies. Als mensen doen waar ze van houden, dan verbetert dat ook de kwaliteit van het werk!"

- door Marissa van Diermen-Adelaar

pijltje-klein-roze-downCreated with Sketch.